társadalomtudományi szótár

új keresés


Történelmi mítosz


» Meghatározás

» Tárgyalás

» Lásd még


Meghatározás. A történelmi mítoszt olyan képzeletbeli konstrukcióként határozhatjuk meg, mely a kozmikus és társadalmi jelenségek lényegét fejezi ki, ezáltal mozgósítja a társadalom alapvető értékeit és hozzájárul a közösségen belüli szolidaritás megteremtéséhez.
A történelmi mítoszt a következő fő jellemzői alapján ismerhetjük fel:
» "diskurzusában" jelen van az alapvető igazság átirata;
» "mélyen szimbolikus" lényeget hirdet, és ez által olyan viselkedést támogat, melynek egyetlen, önmagában definiált tárgya van. Így a mítosz képes arra, hogy teljes közösségeket magába foglaljon, irányítsa cselekedeteiket és mutassa az "igaz utat" (de gyakran csak annak illúzióját);
» erős az integrációs szerepe; abban a kivételezett helyzetben van, hogy normatív dimenzióját sztereotipikusnak értelmezik, hiszen a sokféle társadalmi és történelmi valóság olvasata csakis olyan lehet, hogy megfeleljen a mitologikus forgatókönyvnek.


Tárgyalás. A történelmi mítosz mint fogalom rövid múltra tekint vissza. A francia etnopszichológus, Alfred Fouillée által a 19. század végén bevezetett idée-force fogalma előkészítette a történelmi mítoszét, de utóbbi pontos meghatározását először csak 1908-ban adta meg George Sorel. Leírja, hogy "azok az emberek, akik nagy társadalmi mozgalmakban vesznek részt, jövőbeni tetteiket csataként képzelik el, mely győzelemre viszi az általuk képviselt ügyet". Sorel mítosznak nevezi a racionálisan felfoghatatlan képi rendszereket. A mítosz társadalmi erejét jellemezni lehet úgy is, hogy az alapjában véve megegyezik egy csoport hitével (meggyőződésével), hiszen nem más, mint ezen meggyőződéseknek a mozgalom nyelvén való kifejeződése. Másik jellemzője, hogy keveri a racionális szintet a képzeletbelivel.
Egy történelmi kontextusnak nem csak az idée-force és a történelmi mítoszok adják meg a tartalmát. Viszonylagos autonómiájuk van, mely által hatást gyakorolnak a társadalomra, és így átalakítják azt. Az utópiák is ilyenek, mert olyan mértékben valósak, amilyen mértékben beleillenek egy korszak és egy társadalmi csoport elvárásainak mezejébe, és ez még inkább igaz, amikor vezérelvvé és tekintélyes eszmévé válnak, amely irányítja és mobilizálja a reményeket, előhívja a közösség energiáit (B. Baczko).
A. G.


Lásd még: politikai mítosz, társadalmi képzetek, sztereotípiák és etnokulturális sztereotípiák